WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
22-Jul-2024
Početna Crna Gora

Nikolić: Parlamentarna većina krši Ustav i Poslovnik Skupštine Crne Gore

AUTOR:M.J.
Parlamentarna većina odlučila je na današnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine da u susret sjutrašnjoj sjednici prekrši Ustav i Poslovnik, organizujući raspravu o izboru Vlade u okviru tačke Izbori i imenovanja sa ograničenjem u trajanju rasprave od tri sata, a da poslanicima još nije dostavljen prijedlog nove strukture Vlade, niti imena kandidata za ministre, saopštio je Andrija Nikolić, šef Kluba poslanika DPS-a.
Predstavnici vlasti kojima su puna usta vladavine prava, planirali su da sjutra biraju ministre u ministarstvima koja još uvijek ne postoje. Pored toga što od apostolske vlade od 12 ministarstava idemo prema najbrojnijoj vladi u Evropi, to istovremeno znači da nijesu ispunjeni procesni uslovi, da takozvana “rekonstrukcija Vlade”, može da se obavi u okviru tačke Izbori i imenovanja, jer formiranje novih ministarstava podrazumijeva promjenu strukture Vlade, za koju su predviđene jasno utvrđene procedure.
Poslovnikom Skupštine Crne Gore precizno je definisano da prijedlog promjene u sastavu Vlade i razrješenja funkcionera moraju biti dostavljeni poslanicima najkasnije tri dana prije dana određenog za održavanje sjednice, što nije učinjeno.
Doživljaj parlamentarne većine o vladavini prava važi onoliko koliko se to podudara sa njihovim političkim interesom. Koga briga za zakone, Ustav, Poslovnik Skupštine Crne Gore, principe i vrijednosti. Važnija je Olimpijada od Ustava i Poslovnika. Ali, ničija nije gorjela do zore - naveo je Nikolić.

German Daily News - All Rights Reserved ©