WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
14-Sep-2024
Početna Crna Gora

Satler: Daću 150 odsto sebe da Crna Gora postane članica EU što prije

AUTOR:M.J.
Novoimenovani ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Johan Satler obratio se građanima Crne Gore video porukom sa željom da se predstavi crnogorskoj javnosti.
Poručio je da dosta dobro poznaje Balkan kao i Crnu Goru.
"Vidim ogromnu želju građana CG da postanu dio EU. Daću 150 odsto sebe da zajedno ostvarimo san građana Crne Gore da ova zemlja postane članica EU što prije."
Ambasador Satler je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori od 1. septembra 2024. Prethodno je radio kao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
On je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori od 1. septembra 2024. Prethodno je radio kao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Univerzitetu u Inzbruku 1994, gdje je stekao zvanje magistra političkih nauka i slavistike, a takođe ima postdiplomske kvalifikacije sa naprednih međunarodnih studija Diplomatske akademije u Beču. Doktorirao je političke nauke na Univerzitetu u Beču 2008. Tokom karijere, uključujući i nedavno iskustvo kao austrijski ambasador u Albaniji i ambasador EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Satler se posebno fokusirao na Zapadni Balkan.
Austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova, odnosno njegovom Odsjeku za ljudska prava, pridružio se 1996. Godine 1997. pridružio se Nadzornoj misiji Evropske zajednice, u okviru koje je bio angažovan u Sarajevu i Tirani. Radio je za Pakt stabilnosti za Jugoistočnu Evropu u Briselu i kao politički savjetnik u Ambasadi Austrije u Vašingtonu. Takođe je služio kao šef Direktorata za Istočnu/Jugoistočnu Evropu pri austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova. Ambasadorske dužnosti u Albaniji preuzeo je 2016. Osim maternjeg njemačkog, ambasador Satler tečno govori engleski, francuski i ruski, a takođe se služi bosanskim/hrvatskim/crnogorskim/srpskim i albanskim jezikom.
https://youtu.be/pro36gdwAp0

German Daily News - All Rights Reserved ©