WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
18-Jun-2024
Početna Crna Gora

STAV: Bajka o Ombudsmanu RTCG

AUTOR: ČASLAV VUJOTIĆ, NOVINAR RTCG

Propao je konkurs za ombudsmana RTCG. Iako su mnogi očekivali da to bude Todor Brajković, novinar Dan-a. Jer nije ispunjavao uslove. Prema predatoj dokumentaciji. Savjet je poznat da bira takve. A i - sudovi kažu.

Umjesto da konstatuju nepotpunu dokumentaciju, odbace pomenutog, mimo pravila, običaja, reda, može bit i zakona, dozvoliše da nepotpuni naknadno postane potpun. Uprkos izričitoj stavci da takvog neće prihvatiti, zamoliše ga maltene da dostavi naknadno što je falilo. Vjerovatno se ponadao, svako bi, prilagao ekstra dokaze, mučio se da ih usliši, uprkos ogovaranja: da ga 10 godina u nekom elektronskom mediju nije bilo, trika nema, čak da sačinio radijski ili TV prilog nikad nije. Što god prikazao, istinu ili ne „bi mu ga rabota“, na kraju je propao. Konkurs.

Poznavaoci pretpostavljaju da nije izabran jer se uplašiše prozivki rad kršenja procedure, ali se malo „preškartali“, što bi Podgoričani rekli. Jer na glasanju svi su bili jednaki, legitimni, ima mjesta za dodatni tužilački angažman. Matematika veli, prema prebrojanome, bez mučenika Božović ili Popovićeva bi bili ombudsman/ka.

Dokle će sad ići konkursi, hoće li iko ikad biti Zaštitnik, kada ljudi koji su nemaju konkretnu manu nijesu po volji Drljevićeve družine? Ko da se sad prijavi za nešto što je izgleda iznad, ili bočno, od poimanja novinarstva, poznavanja medija, ugleda, iskustva? Tajnim glasanjem proglasili su takve osobine možda i nepoželjnim. Što tačno krnji Savjet traži, koji kvalitet, sposobnost, bliskost, članstvo, vjerništvo? Pokazaće budući prijavljeni. Možda se i spuste kriterijumi. Preko Vlade čak.

Je li smjelo ovako biti? Ima li odgovornosti zato što su dosadašnji, mangupski rečeno „izvaćareni“. Korektno je, makar sportski, bilo razmišljati „ko će biti od nas najbolji?“, ne da ih komplet odbace što misteriozno nijesu na zagonetnom nivou Svetog Savjeta. Zašto nije bilo preglasavanje, ili makar šorak? Između dovoljno kvalitetnih niko dobar ne bijaše i tako se poručilo da izabrati nekog čisto za ćef. Jer može im biti.Nije bila dobra ni dosadašnja nositeljka (dostojna!) tog zvanja.Ubuduće (ili za vazda?) nemamo se kome žaliti na njih i njihove pulene. Još jedna barijera za bahaćenje manje.

German Daily News - All Rights Reserved ©