WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
25-Jul-2024
Početna Crna Gora

UDARNA VIJEST -Mandiću, Bečiću i Kneževiću zabranjen ulaz u Hrvatsku!

AUTOR:M.J.
Vlada Republike Hrvatske odlučila je da zabrani ulaz u tu državu predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću, potpredsjedniku Vlade Aleksi Bečiću i predsjedniku DNP, poslaniku Milanu Kneževiću!!!
Odluka o proglašenju dvojice visokih zvaničnika Crne Gore i lideru DNP za persone non grata obnarodovana je jutros.
Zvanični Zagreb tako je nastavio da sankcioniše usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu koju je Skupština Crne Gore, po širokom uvjerenju na mig iz Beograda, donijela na Vidovdan, 28 juna.
U nastavku prenosimo saopštenje hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova:
"Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Ambasadi Crne Gore u Zagrebu, izvijestilo Crnu Goru da je Republika Hrvatska proglasila Andriju Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore, te Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u Republici Hrvatskoj zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe.
Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore. U tom kontekstu, djelovanje pomenutih političkih zvaničnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je u skladu sa deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.
Dobrosusjedski odnosi su jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterija za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, u skladu sa Pregovaračkim okvirom Evropske unije za Crnu Goru.
Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja Evropskoj uniji i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore. Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s europskim vrijednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmjeriti na daljnje ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu."

German Daily News - All Rights Reserved ©