WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
28-Apr-2024
Početna Dijaspora

CP: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine nastavlja misiju opstrukcije i blokade projekata

AUTOR:M.J.
Crnogorska partija (CP) saopštila je da Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji nastavlja misiju opstrukcije i blokade projekata koji se bave očuvanjem i prezentovanjem crnogorske savremene i tradicionalne kulture.

Kako je saopšteno iz CP-a, rješenjem Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, o dodjeli sredstava po javnom konkursu za sufinansiranje projekata za kulturu i umjetnost nacionalnih manjina u 2024. godini, nijesu odobrene finansije za 5. Likovnu koloniju „Lovćenački koloriti” uz obrazloženje da je komisija „prihvatila prijedlog nacionalnog savjeta da se prednost da drugim projektima”.

Likovna kolonija „Lovćenački koloriti” je značajna i prepoznatljiva umjetnička manifestacija u crnogorskom iseljeništvu koja je do sada okupila više od 20 akademskih slikara iz crnogorske zajednice iz Srbije, Francuske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Likovni stvaraoci su obogatili zbirku Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu sa više od 40 radova izuzetne umjetničke vrijednosti. Organizator kolonije je Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija”.

- Nacionalni savjet „crnogoraca” u Srbiji ne samo da ne finansira projekte udruženja koje promovišu identitetske karakteristike crnogorskog naroda, već kao organ finansiran iz budžeta Srbije pokušava na sve načine da ih blokira. Podsjećamo, ranije je nacionalni savjet blokirao transfer sredstava koja su od strane pokrajinske vlade bila namijenjena za organizaciju Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine, jedine manifestacije u prosvjetnom sistemu Srbije na crnogorskom jeziku - navedeno je u saopštenju CP-a.

German Daily News - All Rights Reserved ©