WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
08-Oct-2023
Početna Dijaspora

KOMENTAR: Osuđeno na propast

Nedavno je u Podgorici osnovana partija, koja u svom imenu ima naziv i Crnogorska i Evropska. Mnogi će reći ko zna koja po redu, zar ih već nemamo dosta. Istina je ,ima Crna Gora i previše partija, međutim, problem kod postojećih je taj što su nihove politike jalove, prevaziđene, a pojedinci koji su u vrhu tih partija potrošeni, bez harizme, i zašto ne reći, narod im više ne vjeruje. Ne treba biti mnogo politički obrazovan , da se shvati da crnogorskoj političkoj sceni treba nova partija, sa novim snagama, koja će biti okrenuta nacionalnim interesima. Rezultati posljednjih parlamentarnih izbora su pokazali da su apstinirali upravo građani, nacionalni Crnogorci , koji nijesu među ponuđenima našli neku partiju , koja bi na ispravan način borila se za interese Crne Gore. Što se tiče glasova srpskog biračkog tijela oni su se samo prelili od Demokratskog fronta i Demokrata ka Evropi sad. Ka Evropi sad su se u ranijim izbornim procesima prelili glasači DPS-a , koji su tu partiju glasali isključivo radi ličnih nteresa , a koji su u narodu poznati kao " koritaši". Obradovala je sve Crnogorce vijest da se osniva jedna takva partija,koja u svom imenu ima i Crnogorska i Evropska. Dođe dan osnivanja, pojaviše se imena osnivača , i to bješe dovoljno da se shvati da od te partije nema ništa i da je ona osuđena na propast i prije nego je osnovana. A osuđena je na propast zbog nekih imena ,koji se nađoše kao visoko pozicionirani osnivači. A kako iz iskustva znamo da Crnogorci brzo zaboravljaju , nađoh potrebu da ih podsjetim samo na nekoliko njih, ne bi li se spriječilo ponavljanje grešaka sa nekim predhodnim sličnim partijama i pokretima.
Pa da krenem redom. Osim samog lidera , vođe, koji je sjajan pravnik , još bolji istoričar, a očajan političar , na listi se nađe i ime jednog čovjeka iz dijaspore , koji je sve samo ne Crnogorac i Evropljanin. Taj osnivač iz dijaspore , među prvih deset imena na listi nove partije zaklinje se Erdoganu na vjernost, Tursku doživljava kao Maticu, a sve to može se naći na njegovim profilima na društvenim mrežama. Zanimljivo bi bilo da ostali osnivači obavijeste javnost da li su upoznati sa činjenicom da je taj njihov kolega u Bosni i Hercegovini početkom 90ih godina prošlog vijeka osuđen za švercovanje narkotika, a ta informacija se i danas može naći na stranici Tužilaštva te države.
Još jedan visoko pozicionirani osnivač, takođe iseljenik, široj javnosti je poznat po svojoj ožalošćenosti zbog smrti srpskog mitropolita Amfilohija, a na čiju je sahranu specijalno doputovao iz zemlje u kojoj živi. Poznat je i po rečenici da poput Vladika CPC i on može isto da radi jer njihove službe taman toliko vrijede. Poznat je i po tome što je Crnogorce nazivao fašistima. Bilo bi dobro da osnivači kažu da li su upoznati i sa njegovim zanimljivim vezama sa nekadašnjim direktorom Uprave za dijasporu iz reda DPS-a . Njihov odnos kretao se od mržnje do ljubavi, a priča se da su i pozamašni novci mu od istog dodijeljeni. Poznat je i po tome što je neke od crnogorskih momaka dovodio u zemlju u kojoj živi, kako bi radili , a iste prevario tako što ih je ostavljao bez plata i smještaja , pa su ti momci se snalazili kako su znali i umjeli da se vrate u Crnu Goru iz koje su odlazili ne bi li koji euro zaradili pošteno.
Među visoko pozicioniranim osnivačima je i jedna dama , ako se za nju to uopšte može reći, takođe iz dijaspore. Dama je poznata po organizovanju nekakvih takmičenja, muzičkih na kojima je uzimala novac mladima iz dijaspore , a takmičenja nikada održana nijesu, a o obećanim nagradama da ne govorimo. Bilo bi dobro da ostali osnivači kažu da li znaju da je pomenuta dama optužena i da se protiv nje vode krivični postupci zbog novčanih prevara od više desetina hiljada dolara, te da zbog toga ne smije da uđe u Sjedinjene Američke Države. Pomenuta dama je i uništila veliki broj majica sa crnogorskim obilježjima namijenjen jednom našem iseljeničkom udruženju.
Među osnivačima ima i onih koji su decenijama bili uključeni u rad i promociju Crnogorske Pravoslavne Crkve , a rezultat njihovog rada svi dobro znamo. Ostaje samo žal što su neki ljudi od integriteta , a koji su mnogo mogli da urade za našu državu, nalazeći se na listi sa gore pomenutima , svoje ime srozali politički, te sebe vezali za jednu priču unaprijed osuđenu na propast.
Svaka sličnost sa imenima i nazivima je namjerna. A akteri o kojima pišem sami će se prepoznati.
Autor - M.Jahović

German Daily News - All Rights Reserved ©