WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
04-Jun-2024
Početna Dijaspora

Okrugli sto, izložba i liturgija u Elbasanu

AUTOR:M.J.
Predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović i generalni sekretar Ivan Ivanović bili su, četvrti put zaredom, gosti mitropolita Elbasana, Špata i Libražda - Andona Merdanija - povodom proslave Dana Sv. Vladimira Dukljanskog u Albaniji.

Program proslave počeo je otvaranjem izložbe sa fotografijama fresaka i ikona svetitelja u prostorijama pozorišta ,,Skampa“ u centru grada, koju je pripremilo udruženje Zajednica Crnogoraca u Albaniji, u saradnji s Opštinom Elbasan. U nastavku je Zajednica Crnogoraca Albanije, na čelu sa Marinkom Ćulafićem, predstavnikom Crnogoraca u Savjetu za nacionalne manjine Republike Albanije, sa zamjenikom načelnika opštine Elbasan Ervinom Mucom, organizovala okrugli sto za saradnike i goste iz Crne Gore i pripadnike crnogorske manjine na temu „Sveti Vladimir Dukljanski kao simbol mira i suživota među narodima Balkana“.

Izložba je jutros otvorena i u Manastiru Svetog Vladimira u selu Šijon u Elbasanu, gdje je održana liturgija u čast svetitelja, a nakon toga su se predstavnici institucija iz Crne Gore sastali sa mitropolitom Merdanijem. Saradnja sa Zajednicom Crnogoraca u Albaniji počela je 2019. godine na inicijativu predsjednika ZCGA Ćulafića, odavanjem počasti crnogorskim herojima stradalim na Badnji dan 1916. godine kod Medove.

German Daily News - All Rights Reserved ©