WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
09-Mar-2024
Početna Estrada

INTERVJU- MIĆO RADOVANOVIĆ- MUZIČKA LEGENDA

AUTOR: M.JAHOVIĆ
MUWN- Kada ste počeli da se bavite muzikom?
MR - Sa muzikom se druzim od malih nogu znači da sam rano poceo učiti i vec sa 15 znao svirati ali ne bas dobro i kroz osnovno školovanje učio i muziku i teoriju a i instrument i to klavir i klavirnu harmoniku i pomalo i duvače instrumente i to je najprije bilo u mom rodnom Krupnju u Srbiji i profesor mi bio Savo Terzić koji je kasnije postao muzički urednik u radio Šapcu.
MUWN - Gdje ste imali prvi nastup i kako ga pamtite?
MR-Kao tinejdzer nastavljam školovanje u Sarajevu i pošto sam već i dugmetaru imao od mog oca koji je jedno vrijeme svirao i odlučim se konačno da dugmetaru sviram i tad mi je dosta znanja preneo vrhunski harmonikaš Jovica Petkovic i tako uporedo sa školovanjem početkom sedamdesetih krenem svirati sa grupom Mladi Sarajlije i to u najeminentnijem mjestu u Sarajevu u Pionirskoj dolini u Madjarskom restoranu.
MUWN- Radili ste sa brojnim muzičarima, kakva je saradnja sa njima posebno onima koji su se dokazali u svom poslu?
MR- U Mendin baru na samom početku moje karijere i rada sa grupom Mladi Sarajlije priključio nam se i Mile Kitić. Mi smo u tom sastavu svirali 10 godina , a početkom osamdesetih počinjem raditi i na snimanju ploča i to prvime pločama Halida Bešlića, Halida Muslimovića,Ferida Avdića ,Mileta Kitića, Hanke Paldum pa na albumima Čežnja odnosno Crne kose Seje Pitića, Plava žena. Uslijedila je i saradnja sa kompozitorima Mijatom Božovićem , Blagojem Košaninom , Ibrom Mangafićem, Nećkom Esadovićem, Nazifom Gljivom. Zahvaljujući toj saradnji ulazim u diskografsku produkciju, a ujedno i počinjem voditi orkestar mladih TV Sarajevo i sa muzičkom urednicom Ernom Perić radim U Đul -bašti , a učestvujem i na nekoliko festivala na Ilidži te velikom broju televizijskih emisija i koncerata sa popularnim pjevačima.
MUWN - Posao muzičara iziskuje mnogo putovanja. Koja su vam posebno ostala u sjećanju?
MR- Iznenada dobijam poziv da zamjenim na 3 mjeseca Ljubu Kešelja koji je proveo jedno vrijeme u USA i to samo na 3 mjeseca. Mešutimi Ljubo se ne vrati i ja ostajem u USA i dalje baveći se muzikom i evo od 1986 pa do sad stalno sam aktivan u muzici i nadam se ako bogda i još dokle budem mogao. Saradnja sa kolegama je uvijek bila super i nikad nisam imao nikakvih problema a obišao sam pola svijeta sa muzikom i zadovoljan sam .
MUWN- Da li ste snimali sa nekim od svojih kolega duetsku pjesmu do sada, planirate li u narednom periodu i sa kim bi željeli?
MR- Znam ja i zapjevati ali ono za uže društvo, a nisam imao namjeru i snimati i pjevanje tako da duete nisam radio i mislim da ću do kraja ostati harmonikaš.
MUWN- Kakvi su vam planovi za naredni period?
MR-Planovi za naredni period su da se živo i zdravo i dokle mogu sviraću . U USA radim sa svima koji su došli i ostali , a povremeno radim i sa pjevačima , velikim zvijezdama iz bivše Jugoslavije koji dolaze na turneju u USA. Nedavno sam radio sa Nedom Ukraden i Miletom Kitićem, a ranije sa Šerifom Konjevićem, Osmanom Hadžićem, Mitrom Mirićem, Milošem Bojanićem, Šekijem Turkovićem ,Janom, Stojom,Ninom, maltene sa svima sa estrade.
MUWN-Nastupili ste i sa Irenom Jahović našom estradnom umjetnicom koja živi i radi u USA, kakvo je iskustvo rada sa njom?
MR- Mi odavde iz USA svi smo kao jedna familija i svi radimo po potrebi i družimo se i poštujemo. Manje se bavim snimanjem ali izdvojiću jednu pjesmu sam napravio o ocu i direktno je namjenjena ocu pjevačice Irene Jahović ,Draganu, koji nije više među nama i snimak je divan. Inače Irena i ja sarađujemo i imamo dosta zajedničkih nastupa i saradnja sa njom je predivna, a predivna je osoba i lako je sa njom sarađivati, a i ja sam takav , i sa drugim kolegama znam da nikad nije bilo problema i sve je perfektno. Ovim putem pozdravljem sve ljude i koje znam i ne znam i smatram sve ljude na svijetu svojim prijateljima jer sam siguran da ja neprijatelje nemam i da ste mi svi živi i zdravi i veseli!

German Daily News - All Rights Reserved ©