WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
18-Aug-2024
Početna Kultura

Preminuo Alen Delon

AUTOR:M.J.
Čuveni francuski glumac Alen Delon preminuo je danas u 89. godini, javljaju francuski mediji.
Porodica je saopštila da je Alen Delon preminuo mirno, u svom domu, okružen svojim najmilijima.
Alen Delon je rođen 8. novembra 1935. u mjestu So, Francuska. Odrastao je u problematičnom domaćinstvu, a rano je napustio školu i služio vojni rok u Indokini. Nakon povratka u Francusku, započeo je glumačku karijeru sredinom 1950-ih. Brzo je stekao status zvijezde zahvaljujući svojoj harizmi, fizičkom izgledu i talentu.
Delon je najpoznatiji po ulogama u filmovima kao što su "Roko i njegova braća" (1960), "Gepard" (1963), "Samuraj" (1967) i "Bazen" (1969). Njegova saradnja sa režiserima kao što su Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville i Michelangelo Antonioni učvrstila je njegovu poziciju jednog od najznačajnijih glumaca evropske kinematografije, piše Mondo.rs.
Pored glume, Delon je bio i producent i režiser. Njegova karijera je često bila obilježena kontroverzama, ali je uspio da zadrži status ikone. Poznat je i po svom turbulentnom privatnom životu, uključujući brojne ljubavne afere i skandale.
Delon se povukao iz glume početkom 21. vijeka, ali i dalje ostaje jedno od najprepoznatljivijih lica u svijetu filma. Njegov doprinos umjetnosti, zajedno s njegovim neospornim talentom, čini ga jednom od najznačajnijih ličnosti francuske i svjetske kinematografije.

German Daily News - All Rights Reserved ©