WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
03-Sep-2024
Početna Svijet

Britanija suspenduje 30 od 350 dozvola za izvoz oružja Izraelu

AUTOR:M.J.

Velika Britanija će odmah obustaviti 30 od 350 dozvola za izvoz oružja Izraelu, jer postoji rizik da bi ono moglo biti upotrebljeno za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Dejvid Lami.

Lami je rekao da odluka o suspenziji dozvola ne predstavlja opštu zabranu ili embargo na oružje, već da je riječ samo o onome što bi moglo biti iskorišćeno u tekućem sukobu između Izraela i Hamasa u Gazi.

„Prepoznajemo, naravno, potrebu Izraela da se brani od bezbjednosnih prijetnji, ali smo duboko zabrinuti zbog metoda koje je Izrael koristio, a posebno zbog izvještaja o civilnim žrtvama i uništavanju civilne infrastrukture“, rekao je Lami u britanskom parlamentu.

Ubrzo nakon što je Laburistička partija pobijedila na izborima u julu, Lami je rekao da će prekontrolisati prodaju oružja Izraelu, britanskom savezniku, kako bi se osiguralo da bude u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi Rojters.

Britanski izvoz čini manje od jedan odsto ukupnog oružja koje Izrael dobija, a ministar je dodao da suspenzija neće imati materijalnog uticaja na bezbjednost Izraela, te da Velika Britanija nastavlja da podržava njegovo pravo na samoodbranu.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je odluka razočaravajuća i da „šalje veoma problematičnu poruku“ islamističkoj militantnoj grupi Hamas i Iranu, koji ga podržava.

I izraelski i palestinski lideri su pod istragom zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, nakon napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela i rata koji je kao odgovor Tel Aviva uslijedio u Gazi. Izraelski i palestinski lideri odbacili su takve optužbe.

Lami je rekao da odluka nije presuda o tome da li je Izrael prekršio međunarodno pravo ili ne.

„Ovo je procjena usmjerena ka budućnosti, a ne utvrđivanje nevinosti ili krivice, i ne prejudicira bilo koje buduće odluke nadležnih sudova“, rekao je on.

German Daily News - All Rights Reserved ©