WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
04-Sep-2024
Početna Svijet

Brod koji nosi 20 hiljada tona eksplozivnog tereta iz Rusije pristaje u NATO luci

NEWSWEEK
Brod koji je prevozio 20.000 tona potencijalno opasnog tereta iz Rusije pristao je ove sedmice u luci u Norveškoj nakon što je tražio zaklon od oluje.
Teretni brod Ruby pod zastavom Malte isplovio je iz ruske sjeverne luke Kandalaksha 22. augusta. Bio je natovaren amonijum nitratom, supstancom koja se koristi za đubrivo i eksploziv, kada je pristao u luci Tromsø, koja se nalazi u blizini univerzitetski kampus i univerzitetska bolnica, izvijestila je u utorak norveška publikacija The Barents Observer.
Bulkeru je naređeno da u utorak napusti luku i da se premjesti dalje na popravku, saopštila je policija.
Amonijum nitrat je odgovoran za niz incidenata, uključujući eksploziju u Bejrutu 2020., u kojoj je eksplodirala velika količina supstance uskladištene u luci Bejrut u Libanu, pri čemu je poginulo najmanje 218 ljudi. U 2015. godini u Tianjinu, na sjeveru Kine, 173 osobe su poginule, a stotine je povrijeđeno u seriji eksplozija amonijum nitrata.
Rusija je jedan od najvećih svjetskih izvoznika amonijum nitrata, koji čini oko dvije trećine svjetske godišnje proizvodnje amonijum nitrata od 20 miliona metričkih tona, prema kompaniji za finansijske usluge S&P Global.
Kada je u februaru 2022. počela invazija Rusije na Ukrajinu u punom obimu, zemlja je privremeno zabranila izvoz amonijum nitrata kako bi podržala domaće poljoprivrednike, jer su cijene đubriva porasle na globalnom nivou.
„Na domaćem tržištu pojavila se dodatna potražnja za amonijum nitratom i poljoprivrednih proizvođača i industrijskih preduzeća“, saopštilo je tada rusko Ministarstvo poljoprivrede.
"Moraju se izvršiti popravci, što nije poželjno raditi tako blizu grada Tromsea. Policija radi zajedno s norveškim pomorskim vlastima i nizom drugih aktera kako bi se situacija riješila na najbolji mogući način", Tromsø Policija je objavila u utorak navečer u saopćenju, dodajući da je plovilo zadobilo oštećenje trupa nakon prizemljenja.
U otpremnoj dokumentaciji stoji da se na brodu nalazi amonijum nitrat, navodi se u saopštenju.
„U normalnim uslovima transporta i skladištenja, amonijum nitrat je stabilno hemijsko jedinjenje. Istovremeno, pod datim uslovima i spoljnim uticajima poput požara, može biti eksplozivan.
"Norveška obalna agencija pomaže policiji savjetima o plovilu Ruby. Naš centar za pomorski promet u Vardøu i pilotska služba pomoći će u vezi s premještanjem plovila u čekanju na popravku."
Policija je u srijedu ujutro objavila da će brod biti premješten u selo Vannvåg u roku od nekoliko sati.

German Daily News - All Rights Reserved ©