WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
18-Jun-2024
Početna Svijet

NATO zaprijetio Kini,. Stoltenberg: Kina treba da snosi posljedice

AUTOR:M.J.

Šef NATO-A izjavio je za BBC da Kina treba da snosi posljedice zbog podržavanja ruskog rata u Ukrajini ako ne promijeni svoje ponašanje.

Jens Stoltenberg rekao je da Peking "pokušava da sjedi na dvije stolice" podržavajući ruske ratne napore i istovremeno održavajući odnose s europskim saveznicima.

"Ovo neće funkcionisati na duge staze", rekao je Stoltenberg za BBC News tokom posjeta Vašingtonu.

U opsežnom intervjuu Stoltenberg je govorio i o nuklearnom oružju i izdacima za obranu.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada Rusija ne pokazuje znakove popuštanja u svom ratu protiv Ukrajine.

Na mirovnom summitu, održanom u Švicarskoj proteklog vikenda, desetine nacija obvezali su se na podršku Kijevu, ali Rusija je taj summit nazvala gubitkom vremena i izjavila da će pristati na mirovne pregovore samo ako Ukrajina praktički kapitulira.

Na pitanje o tome što bi članice NATO-a mogle učiniti u vezi s kineskom podrškom Rusiji, Stoltenberg je rekao da se vodi "stalna rasprava" o mogućim sankcijama.

Dodao je da Kina "dijeli mnogo tehnologija, poput mikroelektronike, koje su ključne za Rusiju u izgradnji projektila i oružja koje koristi protiv Ukrajine". Naveo je da "u nekom trenutku trebamo razmotriti neku vrstu ekonomskih troškova ako Kina ne promijeni svoje ponašanje".

Peking je od prošlog mjeseca već pod nekim sankcijama zbog podrške Rusiji.

SAD je najavio ograničenja koja bi ciljala oko 20 firmi sa sjedištem u Kini i Hong Kongu. Kina je branila svoje poslovanje s Moskvom rekavši da ne prodaje smrtonosno oružje i da "pažljivo rukuje izvozom artikala dvostruke namjene u skladu sa zakonima i propisima".

German Daily News - All Rights Reserved ©