WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
04-Sep-2024
Početna Svijet

Raste broj žrtava napada u Lavovu, među ubijenima majka i njeno troje djece

AUTOR:M.J.
Najnoviji napadi na ukrajinske gradove odvijaju se samo dan nakon što je Rusija pogodila vojni institut u središnjem ukrajinskom gradu Poltavi s dvije balističke rakete u najsmrtonosnijem pojedinačnom napadu u ratu ove godine, pri čemu je ubila najmanje 50 osoba, a ranila više stotina.
U jutrošnjem napadu hipersoničnim raketama i dronovima na Lavov ubijeno je sedmoro ljudi, od čega troje djece, rekao je gradonačelnik tog grada Andrij Sadovij. Jedno od ubijene djeca bila je beba.
U Lavovu je, javlja ukrajinski parlamentarac Oleksij Gončarenko, ubijena gotovo cijela porodica. "Rusija je ubila gotovo cijelu porodicu danas u Lavovu. Samo je živ muškarac s ove fotografije. Njegova žena i tri kćeri su poginule u vlastitoj kući", napisao je.
Prema riječima gradonačelnika, petnaest osoba je nakon napada prebačeno u lokalne bolnice.
Nekoliko zgrada u blizini glavne željezničke stanice zapalilo se nakon udara. Najmanje dvije škole neće danas otvoriti svoja vrata, kaže gradonačelnik. Spasilačke ekipe su na mjestu napada.
Ukrajinske vazdušne snage ranije su upozorile na prijetnju napada bespilotnim letjelicama i projektilima u više regija Ukrajine, uključujući Lavovsku oblast.
Lavov, smješten otprilike 540 kilometara (oko 335 milja) zapadno od Kijeva, i dalje je među čestim metama napada ruskih bespilotnih letjelica i projektila. Grad je oko 70 kilometara istočno od poljske granice.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je fotografije posljedica jutrošnjeg napada na Lavov.
Uz Lavov na zapadu, Rusi su raketirali i glavni grad Kijev. Svjedoci su rekli Reutersu da su čuli nekoliko eksplozija na periferiji Kijeva i da je to zvučalo kao da su se aktivirali protivvazdušni odbrambeni sistemi.
Poljaci digli avione
Poljski i saveznički avioni dignuti su rano jutros treći put u osam dana kako bi osigurali bezbjednost poljskog vazdušnog prostora nakon ruskih napada na Ukrajinu, saopštilo je Operativna komanda poljskih oružanih snaga.
"Ovo je još jedna vrlo naporna noć za cijeli sistem protivavzdušne odbrane u Poljskoj zbog uočene aktivnosti dalekometne avijacije Ruske Federacije koja izvodi napade", navelo je poljsko zapovjedništvo na društvenoj mreži X.

German Daily News - All Rights Reserved ©