WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
01-Sep-2024
Početna Svijet

Rusija: U padu helikoptera nema preživjelih, spasilačke ekipe do sada pronašle 17 tijela

AUTOR:M.J.
Među olupinama helikoptera koji je nestao 31. avgusta na krajnjem istoku Rusije, spasilačke ekipe nijesu pronašle preživjele putnike, prenosi BBC.
Ivan Lemihov iz ministarstva za vanredne situacije potvrdio je da je do sada pronađeno 17 od 22 tijela koliko je bilo putnika.
Helikopter je nestao poslije polijetanja iz baze, u blizini vulkana Vačkažec na poluostrvu Kamčatka, a prevozio je uglavnom turiste. Ovo popularno turističko mjesto poznato je po aktivnim vulkanima.
Uzrok pada za sada nije poznat. Ovakve nesreće su česte na Dalekom istoku Rusije, rijetko naseljenoj oblasti, podložnoj teškim vremenskim uslovima. Prije tri godine, osam ljudi je poginulo kada se turistički helikopter srušio u jezero na Kamčatki. Helikopter Mi-8T, koji je u subotu nestao sa radara, prevozio je 19 turista i tri člana posade.
Olupina je pronađena 1. septembra u brdovitom području, potvrdio je Vladimir Solodov, guverner Kamčatke na Telegramu. Ostaci letjelice nedaleko od padine šumovitog brda se vide na snimcima koje je objavilo rusko Ministarstvo za vanredne situacije.
Zvaničnici su saopštili da su ostaci pronađeni u blizini lokacije, gdje je helikopter posljednji put uočen. Potraga za nestalima je pauzirana, a trebalo bi da se nastavi u zoru u ponedjeljak 2. septembra, saopštio je Ivan Lemihov iz ministarstva za vanredne okolnosti.
Greška pilota, vjerovatno izazvana maglom, mogla bi biti uzrok nesreće, piše ruska novinska agencija Interfaks.
Zvaničnici su ranije saopštili da gusta magla ometa rad spasilačkih ekipa na terenu.
Avion je bio u vlasništvu kompanije Vitjaz-aero sa Kamčatke, koja organizuje turističke letove.
Helikopter Mi-8 dizajniran je tokom sovjetske ere, ali se i dalje uveliko koristi u Rusiji.

German Daily News - All Rights Reserved ©