WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
09-Jun-2024
Početna USA

Bijela kuća: Zaustavljena ruska ofanziva na Harkiv

AUTOR:M.J.
Ruska vojna ofanziva oko ukrajinskog grada Harkiva je zaustavljena, izjavio je danas savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan, koji to vidi kao posljedicu zelenog svjetla koje je Vašington dao Ukrajincima za napad na ciljeve i u samoj Rusiji.

- Sa stanovišta predsjednika SAD (Džozefa Bajdena), u pitanju je samo zdrav razum. Ono što se dešavalo oko Harkova, ono što je bilo novo posljednjih mjeseci, bila je ruska ofanziva. Nije bilo smisla ne dozvoliti Ukrajincima da napadnu preko granice - rekao je Salivan za američku televizijsku mrežu CBS.

Prema njegovim riječima, Bajden je dao odobrenje Ukrajincima, a oni su ga primijenili na bojnom polju.

- Želim da istaknem da je ova (ruska) ofanziva na Harkov zaustavljena. Taj grad je i dalje pod prijetnjom Rusa, koji posljednjih dana nisu napredovali u toj zoni - rekao je Salivan.

Američki predsjednik je dugo odbijao da dozvoli Ukrajincima da koriste oružje koje isporučuju SAD za napade unutar ruske teritorije, ali je nedavno promijenio stav. Međutim, Bajden je postavio i određene uslove, a to je da može da se gađa samo pogranično područje.

German Daily News - All Rights Reserved ©