WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
29-Aug-2024
Početna USA

Bivši političar iz Nevade proglašen krivim za ubistvo novinara

MSNBC

Porota u Nevadi proglasila je Roberta Tellesa, bivšeg lokalnog političara, krivim za ubistvo istraživačkog novinara koji je izvještavao o navodnom lošem upravljanju Tellesovom kancelarijom mjesecima prije nego što je ubijen.

Porotnici su u srijedu proglasili Tellesa krivim za ubistvo upotrebom smrtonosnog oružja, dva dana nakon početka vijećanja. Dok je presuda pročitana na sudu, Tellesov pogled je bio oboren i odmahnuo je glavom.

Suđenje će preći u fazu kazne kasnije u srijedu, kada bi porotnici mogli čuti dodatna svjedočenja kako bi odredili kaznu Tellesu. Prijeti mu doživotni zatvor.

Presuda završava višenedeljno suđenje zbog Tellesove uloge u jezivom ubistvu veterana Las Vegas Review-Journal reportera Jeffa Germana u septembru 2022.

Bivši demokratski administrator ureda u okrugu Clark koji upravlja posjedima za koje nije tražena, Telles je bio u središtu istrage Njemačke o navodima o maltretiranju i neprijateljstvu. German je također izvijestio o navodnoj romantičnoj vezi tadašnjeg političara sa službenicom. Telles je tada negirao optužbe. Nakon toga je izgubio kandidaturu za reizbor na demokratskim predizborima, a kasnije je izdvojio njemačkog zbog kritika na društvenim mrežama.

Nekoliko dana nakon što je German pronađen mrtav sa ubodnim ranama u svojoj kući u septembru, Telles je uhapšen pod sumnjom za ubistvo.

Tokom suđenja, porotnici su čuli emotivna svedočenja Germanovih komšija, kao i Tellesove navode o bizarnoj zaveri protiv njega. Telles je sve vreme tvrdio da je nevin, tvrdeći da su njegovi saradnici iz kancelarije, kompanija za nekretnine, tužioci i policija Las Vegasa pokušavali da mu „nametnu” da se bori protiv korupcije.

„Nisam luda. Ne pokušavam izbjeći odgovornost”, svjedočio je Telles. “Nisam ubio gospodina Germana i nevin sam.”

Tužioci su osporili te tvrdnje tokom suđenja, rekavši poroti da jednostavno "nemaju smisla". Nemački advokat Robert Drašković nije stao na njegovu stranu, iako je u završnoj reči rekao da je verovanje njegovog klijenta u zaveru protiv njega „razumljivo“.

„Koje druge mogućnosti on ima u ovim okolnostima?“ upita Drašković.

German Daily News - All Rights Reserved ©