WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
30-Aug-2024
Početna USA

Donald Tramp protiv Kamale Haris: ko je ispred u anketama?

THE ECONOMIST

Amerikanci će 5. novembra izaći na birališta da izaberu svog sljedećeg predsjednika. Do 27. juna se činilo da će se boriti između ista dva kandidata kao i 2020.: Joea Bidena, demokratskog predsjednika i Donalda Trumpa, njegovog republikanskog prethodnika na funkciji. Ali te noći gospodin Bajden je održao katastrofalan debatni nastup. To je odmah navelo demokrate da dovedu u pitanje Bajdenovu sposobnost za taj zadatak. 21. jula je popustio pred pritiskom i povukao se iz trke. Podržao je svoju potpredsjednicu Kamalu Haris kao kandidata demokrata.

Gornji grafikon prikazuje najnovije nacionalne prosjeke anketa. Gospođa Haris ima podršku dovoljnog broja delegata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji da dobije nominaciju. Ona će imati malo vremena da se definiše pred biračima i da se suprotstavi Trampovoj kampanji. Bidenovo predsjedništvo povezivalo se s visokom inflacijom, velikim zakonima o industrijskoj politici i previranjima u inostranstvu, stvarima koje će republikanci nastojati prikovati i gospođi Haris. Ali ona ima jednu jasnu prednost u odnosu na gospodina Bajdena: svoje godine. Ona je sa 59 godina mlađa više od dvije decenije od njega, a 18 godina mlađa od Trampa.

U međuvremenu, Tramp ima loš dosije: pristalice su pokušale da ponište njegov izborni poraz 2020.; on se suočava sa federalnim optužbama zbog svog navodnog učešća u toj šemi i osuđen je za krivična dela zbog tihih isplata u vezi sa njegovom predsedničkom kampanjom 2016. Dana 13. jula, na skupu u Pensilvaniji, 20-godišnji muškarac pucao je u gospodina Trumpa, okrznuvši bivšeg predsjednika uvo i ubivši prolaznika. Nakon ovog pokušaja atentata, političari svih vrsta pozvali su saveznike i rivale da smanje političku temperaturu. Gospodin Trump, koji je pokazao rijetku suzdržanost nakon pucnjave, od tada se vratio svojoj retorici podjela u govorima.

The Economist prati trku. Osim prosjeka anketa, možete vidjeti i istorijske podatke o anketama za gospodina Bidena i gospodina Trumpa, novije ankete otkako je gospođa Haris ušla u takmičenje, te ključne datume u utrci i biografije kandidata. Budite informirani s našim dnevnim biltenom, SAD ukratko. A ako ste zainteresovani za takmičenja negde drugde, pogledajte naš centar za praćenje izbora.

Ključni datumi

19. avgust, Demokratska nacionalna konvencija

Kao i na republikanskoj konvenciji mjesec dana ranije, demokrate će formalno nominirati svog predsjedničkog kandidata u Čikagu.

10. septembar, druga predsjednička debata

Dva glavna kandidata će se sukobiti nedelju dana nakon praznika rada na ABC News-u (tradicionalno kada Amerikanci počnu da obraćaju pažnju na izbore). Katastrofalan nastup gospodina Bidena u prvoj debati posijao je sjeme za kraj njegove kandidature. Gospođa Haris će sigurno pružiti življe protivljenje Trampu, koji je predložio da se još dve debate održe na drugim mrežama, na Fox News i NBC.

5. novembar, dan izbora

Birališta se otvaraju u utorak početkom novembra, iako će rano glasanje i inicijative za glasanje putem pošte značiti da će mnogi Amerikanci već glasati. Brojanje glasačkih listića će u nekim državama trajati nedeljama.

6. januara 2025., potvrda rezultata

Nakon što su svi glasovi prebrojani, rezultate mora potvrditi Kongres. Obično pro-forma događaj, 2021. godine Trumpove pristalice upali su u zgradu Kapitola kako bi zaustavili certifikaciju. Njemu se sudi za navodnu ulogu u napadu.

20. januara 2025., inauguracija

Novi predsjednik će položiti zakletvu na stepenicama zgrade Kapitola u Washingtonu, DC.

Kamala Harris

Potpredsjednik

Sa 59 godina, gospođa Haris je više od dvije decenije mlađa od Joea Bidena, kojeg je zamijenila kao demokratski kandidat. Njena majka je bila endokrinolog rođena u Indiji; njen otac je ekonomista rođen na Jamajci. U Kaliforniji je pobijedila na izborima kao tužiteljica naginjući se udesno po pitanjima krivičnog pravosuđa, apelirajući i na demokrate, te je 2010. izabrana za državnog tužioca. Otkako je došla u Washington, prvo kao senatorica 2017. Gospođa Haris je bila najefikasnija na debatama i saslušanjima, gde su njene veštine kao parničara prikazane.

Ona je kreatura institucionalne politike, a ne vizionar ili ideolog, i borila se da se definira na nacionalnoj sceni. Njena predsednička trka 2020. godine doživela je veliki krah. Kao potpredsjednica, vezana je za dosadašnje stanje Bajdenove administracije, koje je nepopularno unatoč velikom zakonu koji je donio za proizvodnju čipova na kopnu i ulaganje u zelenu energiju. Ako želi pobijediti Trumpa, morat će direktno odgovoriti na njegove napade na imigraciju i izložiti ambiciozniji dnevni red unutrašnje politike nego što je gospodin Bajden mogao da saopšti.

Donald Trump

Bivši predsednik

Trampova izvanredna kampanja uslijedila je nakon njegovog ništa manje izvanrednog mandata kao 45. predsjednika Amerike, koji je završen ubrzo nakon što su njegove pristalice izvele nasilni napad na Kapitol. Njegova navodna uloga u podsticanju napada i širi napor da se ponište rezultati izbora 2020. rezultirali su dvije krivične optužnice, na saveznom sudu i na državni sud u Džordžiji. Sudija kojeg je imenovao odbacio je još jednu optužnicu protiv njega, iako se tužioci žale. Ovaj 78-godišnjak negira sva krivična djela. Gospodin Trump je milijarder koji je zaradio (i izgubio) veliki dio svog novca na nekretninama, prije nego što je postao zvijezda reality TV-a. Ovog puta njegova kampanja uparuje poznata pitanja rata u kulturi (izgradnja graničnog zida, „ljevičarsko rodno ludilo“) sa novim pritužbama (protiv advokata koji vode njegove slučajeve i sudija koji ih nadziru).

Naoružani napadač je 13. jula upucao gospodina Trumpa na predizbornom skupu u Pensilvaniji, pogodivši bivšem predsjedniku uho, ali ga je inače ostavio neozlijeđenog (ubijen je prolaznik). Nakon toga je gospodin Trump nakratko djelovao kao promijenjen kandidat, pokušavajući da se predstavi kao ujedinilac u govoru na republikanskoj konvenciji u Milwaukeeju. Ali brzo se vratio svojim prošlim putevima, uvredajući svoje političke protivnike.

German Daily News - All Rights Reserved ©