WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
30-Aug-2024
Početna USA

Haris povećala prednost pred Trampom

AUTOR:M.J.

Demokratska kandidatkinja Kamala Haris vodi pred republikancem Donaldom Trampom s 45 prema 41 odsto u anketi Reutersa/Ipsosa, koja je pokazala da je aktuelna potpredsjednica SAD-a pokrenula novi entuzijazam među biračima i resetovaka trku uoči izbora 5. Novembra.

Prednost od četiri postotna boda među registrovanim biračima veća je od prednosti od jednog boda koju je Haris imala u odnosu na bivšeg predsjednika u anketi Reuters/Ipsos krajem jula. Nova anketa - koja je sprovedena u osam dana zaključno sa srijedom i ima marginu greške od dva postotna boda - pokazala je da je Haris uspjela da dobije veću podršku među ženama i Hispanoamerikancima.

Haris vodi ispred Trampa s 49 prema 36 odsto - ili 13 postotnih bodova - i među ženama glasačima i među biračima Hispanoamerikancima. U četiri ankete Reuters/Ipsos provedene u julu Haris je imala devet bodova prednosti među ženama i šest bodova prednosti među Hispanoamerikancima.

Tramp vodi među bijelim biračima i muškarcima, u oba slučaja sa sličnom prednošću kao i u julu, iako je njegovo vodstvo među biračima bez fakultetske diplome smanjeno na sedam bodova u najnovijem istraživanju, što je pad u odnosu na 14 bodova u julu.

USA IZBORI

Rezultati pokazuju kako se predsjednička trka u SAD-u promijenila tokom ljeta. Predsjednik Džo Bajden (81) odustao je od svoje kampanje 21. jula nakon katastrofalne rasprave protiv Trampa, koja je izazvala pozive njegovih kolega demokrata da odustane od pokušaja ponovnog izbora.

Od tada je Haris zadobila prednost protiv Trampa u nacionalnim anketama, ali i u nekim od kritičnih "swing" država. Dok nacionalna istraživanja, uključujući Reuters/Ipsos, daju važne signale o stajalištima biračkog tijela, rezultati izbornog kolegija za svaku državu određuju pobjednika, pri čemu će pobjeda u nekolicini država vjerovatno biti odlučujuća.

German Daily News - All Rights Reserved ©