WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
28-Aug-2024
Početna USA

Jack Smith podigao je novu optužnicu u slučaju Trumpove izborne subverzije

MSNBC

Specijalni tužilac Jack Smith podigao je u utorak novu optužnicu protiv Donalda Trumpa u saveznom tužilaštvu za 6. januar. Zamjenjujuća optužnica iznosi iste četiri optužbe, doduše u kraćoj optužnici, protiv bivšeg predsjednika.

Smith je u propratnom podnesku objasnio da je zamjenska optužnica predstavljena novoj velikoj poroti koja ranije nije saslušala dokaze u tom slučaju i da ona „odražava napore Vlade da poštuje i implementira stavove Vrhovnog suda i upute o pritvoru u predmetu Trump protiv. Sjedinjene Američke Države”, pozivajući se na odluku o imunitetu od 1. jula.

U toj presudi većina koju su imenovali republikanci navela je da je Trump apsolutno imun na "ključna" ustavna akta, pretpostavlja se da ima imunitet na sve službene akte, ali ne i na nezvanične. Vrhovni sud je vratio predmet prvostepenom sudu da utvrdi šta je u optužnici preživjelo nakon odluke o imunitetu, što je proces koji tek treba da počne. Najnovija optužnica pokušava da preduhitri taj proces smanjivanjem detalja iz prvobitne prošlogodišnje optužnice za koje vlada smatra da bi mogli biti sporni prema odluci o imunitetu.

Na primjer, u opisu navodne zavjere za poništavanje izbora 2020. godine, zamjenska optužnica naglašava da Trumpovi navodni saučesnici nisu bili državni službenici u to vrijeme i da su djelovali u svom privatnom svojstvu. Taj naglasak nije bio uključen u prvobitnu optužnicu.

Isto tako, kancelarija specijalnog tužioca uklonila je sa svoje liste neoptuženih saučesnika neimenovanog zvaničnika Ministarstva pravde — za koga se veruje da je Džefri Klark — za koga se u prvobitnoj optužnici kaže da je „radio na građanskim stvarima i koji je, sa optuženim, pokušao da iskoristi Ministarstvo pravde otvoriti istrage lažnih izbornih zločina i uticati na državna zakonodavna tijela svjesno lažnim tvrdnjama o izbornoj prijevari.”

Zajednički izvještaj o statusu u kojem se detaljno navodi kako strane žele da postupe u petak će se dostaviti sudiji, američkoj okružnoj sutkinji Tanya Chutkan; Chutkan je dao rok u petak prije nego što je podignuta zamjenska optužnica. Chutkan je produžio rok nakon što je Smith zatražio više vremena da formuliše vladin stav - vrijeme koje je Ministarstvo pravde očigledno potrošilo na dobijanje ove zamjenske optužnice.

Iako bi nova optužnica mogla staviti vladu u bolju poziciju da preživi test imuniteta, Vrhovni sud će vjerovatno imati posljednju riječ o stepenu do kojeg ova zamjenska optužnica može ići na suđenje. Ta konačna odluka se vjerovatno neće dogoditi prije novembra, a ako Trump pobijedi na predsjedničkom mjestu, bit će ovlašten da se potpuno riješi slučaja.

German Daily News - All Rights Reserved ©