WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
05-Sep-2024
Početna USA

Liz Cheney kaže da glasa za Kamalu Harris

CBS NEWS
Bivša zastupnica Liz Cheney, republikanka koja je bila žestoki kritičar bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, rekla je da će glasati za potpredsjednicu Kamalu Haris za predsjednika.
"Ne vjerujem da imamo luksuz da pišemo imena kandidata, posebno u swing državama", rekao je Cheney, koji je predstavljao Wyoming, u srijedu na Univerzitetu Duke. "Kao konzervativac, kao neko ko vjeruje i brine o Ustavu, duboko sam razmišljao o tome. I zbog opasnosti koju Donald Trump predstavlja, ne samo da ne glasam za Donalda Trumpa, već ću glasati za Kamalu Harris." Univerzitet Duke je obezbijedio video.
Cheney, koji je služio u kongresnom komitetu koji je istraživao nerede na Kapitolu, rekao je u januaru da bi Trump trebao biti diskvalificiran sa glasačkih listića zbog njegovih postupaka vezanih za napad 6. januara 2021. godine.
U to vrijeme, Vrhovni sud Colorada, u podijeljenoj presudi, rekao je da je Trump diskvalifikovan da bude predsjednik zbog svojih postupaka vezanih za nerede u Kapitolu i stoga se nije mogao pojaviti na primarnim izborima u državi. Vrhovni sud SAD-a je u martu presudio da države ne mogu ukloniti bivšeg predsjednika s glasačkih listića zbog njegove uloge u neredima.
"Moramo biti spremni da osiguramo da ga možemo pobijediti na glasačkoj kutiji, što na kraju vjerujem da ćemo moći učiniti", rekao je Cheney za "Face the Nation" u januaru.
Predsjedavajuća kampanje Harris-Walz 2024. Jen O'Malley Dillon rekla je u izjavi da je Harris "ponosan što je zaradio glas kongresmenke Cheney".
“Za svakog Amerikanca koji želi odbaciti haos i podjelu Donalda Trumpa, okrenuti stranicu i krenuti prema novom putu naprijed koji štiti naše slobode i brani američke vrijednosti u koje svi vjerujemo, postoji mjesto za vas u Harrisu -Walz koalicija, a mi ćemo nastaviti da radimo da zaradimo vašu podršku", rekao je Dilon.
Na upit Associated Pressa za komentar, glasnogovornik Trumpove kampanje Steven Cheung je odgovorio: "Ko je Liz Cheney i čime se bavi?"
Cheney je posljednji u dugom nizu republikanaca koji su nedavno najavili podršku Harrisu.
Više od 200 republikanaca koji su radili za bivšeg predsjednika Georgea H.W. Bush, bivši predsjednik George W. Bush, senator John McCain i senator Mitt Romney podržali su Harrisa u pismu u kojem se navodi da će demokratija biti "nepopravljivo ugrožena" od strane druge Trumpove administracije. Pozvali su umjerene republikance i nezavisne u državama na bojnom polju koji su pomogli u izboru predsjednika Bidena da "još jednom zauzmu hrabar stav".
Njihova objava uslijedila je nakon govora nekoliko republikanaca na prošlomjesečnoj Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u kojima su osudili Trumpovo vodstvo i ličnost. Olivia Troye, koja je bila savjetnica bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea, Stephanie Grisham - jedna od Trumpovih sekretarica za štampu i glavna pomoćnica Melanije Trump - i bivši rep. Adam Kinzinger iz Illinoisa bili su među republikancima koji su govorili protiv predsjedničkih izbora GOP-a nominiran.

German Daily News - All Rights Reserved ©