WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
29-Aug-2024
Početna USA

Nova kontroverza oko Trumpove posjete nacionalnom groblju Arlington

CNN

Kampanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa izazvala je nove kontroverze ove sedmice tokom posjete nacionalnom groblju u Arlingtonu koja je imala za cilj da skrene pažnju na haotično povlačenje SAD iz Afganistana 2021.

Jedna osoba je fizički blokirala Trumpov tim da ga prati tokom posjete u ponedjeljak, izjavila su dva zvaničnika Trumpove kampanje. Glasnogovornik groblja potvrdio je za CNN "da je došlo do incidenta" i "podnijet je izvještaj", ali nije naveo dodatne detalje.

Trump je posjetio groblje nakon polaganja vijenaca u čast 13 pripadnika američke vojske koji su ubijeni na kapiji Abbey na aerodromu u Kabulu. Trampova kampanja je na TikTok-u objavila video snimak posete bivšeg predsednika, kojom je obeleženo tri godine od tragedije.

U postu na Truth Socialu, Trump je sugerirao da je incident proizašao iz upotrebe fotografije u njegovoj kampanji, podijelivši izjavu članova porodica palih vojnika u kojima su izrazili svoje odobravanje.

"Dali smo naše odobrenje da službeni videograf i fotograf predsjednika Trumpa prisustvuju događaju, osiguravajući da ovi sveti trenuci sjećanja budu snimljeni s poštovanjem i kako bismo mogli čuvati ova sjećanja zauvijek", rekli su porodice.

No, prema izjavi s nacionalnog groblja Arlington do koje je došao CNN, savezni zakon zabranjuje političku kampanju ili aktivnosti vezane za izbore na vojnim nacionalnim grobljima vojske.

Groblje je saopštilo da je "pojačalo i naširoko podijelilo ovaj zakon i njegove zabrane sa svim učesnicima", što uključuje "fotografe, kreatore sadržaja ili bilo koje druge osobe koje prisustvuju u svrhu ili u direktnu podršku kampanji stranačkog političkog kandidata".

Trumpova objava uslijedila je nakon izvještaja NPR-a o "verbalnoj i fizičkoj svađi". Izvor koji zna za incident rekao je agenciji da je zvaničnik groblja pokušao spriječiti Trumpov tim da fotografiše i snima u području gdje su pokopane nedavne američke žrtve. Kao odgovor, Trampovo predizborno osoblje je "verbalno zlostavljalo i gurnulo zvaničnika u stranu", navodi NPR.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung osporio je tvrdnje o fizičkoj svađi, ali je rekao da je neimenovana osoba odlučila "fizički blokirati članove tima predsjednika Trumpa tokom vrlo svečane ceremonije". Cheung je sugerirao da Trumpov tim ima video koji podržava tu tvrdnju.

Menadžer Trumpove kampanje Chris LaCivita podijelio je sličan račun sa CNN-om, rekavši u izjavi da je “predsjednik Trump bio tamo na poziv obitelji Abbey Gate Gold Star da oda počast svojim najmilijima koji su dali najveću žrtvu za svoju zemlju”.

“Sramota je da jedan odvratan pojedinac fizički spriječi tim predsjednika Trumpa da ga prati na ovom svečanom događaju i ne zaslužuje da predstavlja šuplje [sic] terene Arlingtonskog nacionalnog groblja. Ko god da ovaj pojedinac širi te laži, sramoti muškarce i žene naših oružanih snaga i ne poštuje sve koji su platili cijenu odbrane naše zemlje”, nastavio je LaCivita.

Trumpov potpredsjednik, senator JD Vance, odbacio je incident kao "malo neslaganje" i rekao da su porodice "pozvale (Trampa) da bude tamo i da ih podrži".

"Postoje provjerljivi dokazi da je kampanji bilo dozvoljeno da tamo ima fotografa", rekao je Vance novinarima u srijedu u Eriju u Pensilvaniji, gdje je vodio kampanju. “Postoje provjerljivi dokazi da su porodice ovih jadnih ljudi čiji su najmiliji umrli prije tri godine na Abbey Roadu – izvinite, Abbey Gate. Tih 13 Amerikanaca, dosta njih je bilo tamo s predsjednikom.”

Demokratski poslanik iz Virdžinije Gerry Connolly pozvao je rukovodstvo groblja Arlington da javno objavi izvještaj o incidentu tokom posjete, dovodeći u pitanje Trumpove namjere i nazivajući ponašanje njegovog tima "odvratnim i sramotnim".

"Pozivam groblje Arlington da javno objavi sve što se dogodilo jučer kako bi američki narod mogao osigurati da tlo na kojem su sahranjeni heroji naše nacije ne bude ponižavalo čovjek koji nema koncept služenja i žrtvovanja", rekao je kongresmen.

Ova priča je ažurirana dodatnim razvojem i uključivanjem pune izjave Trumpovog menadžera kampanje.

German Daily News - All Rights Reserved ©