WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
10-Jun-2024
Početna USA

SAD pozvale članice Savjeta bezbjednosti UN-a da glasaju za nacrt rezolucije o Gazi

AUTOR:M.J.
Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su članice Savjeta bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) da glasaju za nacrt rezolucije koji su dostavile SB, a kojim se Hamas poziva da prihvati predloženi sporazum o prekidu vatre.

“Izrael je prihvatio ovaj predlog i SB ima priliku da govori jednim glasom i pozove Hamas da učini isto”, navedeno je u saopštenju Misije SAD pri UN, objavljenom kasno u nedjelju.

Dodaje se da bi to pomoglo u spasavanju života i zaustavljanju patnji civila u Gazi, kao i talaca i njihovih porodica.

“Članovi Savjeta ne bi trebalo da dopuste ovu priliku i moraju govoriti jednim glasom u podršci ovom dogovoru”, saopštila je Misija SAD pri UN.

Glasanje o rezoluciji moglo bi da bude održano već danas, prenosi Glas Amerike.

Zvaničnici SAD kazali su da Izrael prihvata predlog o prekidu vatre koji uključuje prekid borbe, puštanje nekih talaca i palestinskih zatvorenika u Izraelu, dotok humanitarne pomoći u Gazu, povlačenje izraelske vojske iz naseljenih područja u Gazi i povratak palestinskih civila svojim domovima.

Nacrtom rezolucije SAD pokušavaju da izvrše dodatni pritisak na Hamas, dok istovremeno pozivaju tu grupu i Izrael da u potpunosti sprovedu sporazum o prekidu vatre “bezuslovno i bez odlaganja”.

Predsjednik SAD Džo Bajden iznio je 31. maja predlog o primirju u Pojasu Gaze, prema kojem bi se prekid vatre odvijao u tri faze.

German Daily News - All Rights Reserved ©