WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
07-Sep-2024
Početna USA

Šefovi CIA i MI6 u rijetkoj zajedničkoj izjavi apelovali na mir u Gazi

AUTOR:M.J.
Šefovi američke i britanske obavještajne agencije su danas u rijetkoj izjavi te vrste, uz to i zajedničkoj, rekli da „neprekidno rade“ na prekidu vatre u Gazi i da traže mir.
Direktor agencije CIA Vilijam Berns (William Burns) i šef britanske spoljne službe MI6 Ričard Mur (Richard Moore) rekli su da njihove agencije „koriste naše obavještajne kanale da bi snažno podstakle obuzdavanje (rata) i deeskalaciju“.
U članku za Fajnenšel tajms, dvojica direktora su rekla da bi prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa „mogao okončati patnju i užasan gubitak života palestinskih civila i vratiti kući taoce (Hamasa) poslije 11 mjeseci paklenog zatočeništva“.
Berns je bio u velikoj mjeri uključen u napore da se postigne okončanje borbi, putujući u Egipat u avgustu na razgovore na visokom nivou sa ciljem da se postigne dogovor o taocima i barem privremeno zaustavi sukob.
Za sada nema sporazuma, iako zvaničnici Sjedinjenih Država insistiraju da je dogovor blizu.
Američki predsjednik Džozef Bajden je nedavno rekao da je neriješeno „još nekoliko pitanja“.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, međutim, rekao da su „potpuno netačni“ izvještaji o proboju u pregovorima.
I SAD i Velika Britanija su čvrsti saveznici Izraela, iako se London u ponedjeljak odvojio od Vašingtona obustavivši dio izvoza oružja u Izrael zbog rizika da bi ono moglo biti korišćeno za kršenje međunarodnog prava.
Berns i Mur su takođe naglasili snagu transatlantskih odnosa u vrijeme „velikog niza prijetnji bez presedana“, uključujući Rusiju, Kinu i stalnu opasnost od međunarodnog terorizma.
Oni su ukazali na rusku „bezobzirnu kampanju sabotaže“ širom Evrope i „ciničnu upotrebu tehnologije za širenje laži i dezinformacija koje su smišljene da zabiju klinove između njih“.
Američki zvaničnici dugo su optuživali Moskvu za miješanje u američke izbore, a ove nedjelje je Bajdenova administracija blokirala internet sajtove koje vodi Kremlj i optužila zaposlene ruske televizije RT da prikriveno finansiraju kampanje na društvenim mrežama da bi promovisali propagandu Kremlja i uticali na predsjedničke izbore u SAD u novembru.
Dvojica direktora su istakla „novu eru otvorenosti“ u svom polju, napominjući da su i CIA i MI6 skinule tajnost sa obavještajnih podataka o planu Rusije da napadne Ukrajinu prije no što je Moskva to uradila u februaru 2022.

German Daily News - All Rights Reserved ©