WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
25-Mar-2024
Početna Kultura

Ćulafić: Injac da smijeni rukovodstvo NB "Radosav Ljumović"

AUTOR: M.J.

Nakon što je narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ organizovala sinoć autorsko veče Nenada Milkića i Mihaila Medenice, reagovala je odbornica Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Glavnog grada Biljana Ćulafić.

Podsjećamo, Milkić je autor više romana (,,Kolona“, ,,Kosti“, ,,Zovem se Dunja“, ,,Distimija“ i trilogije ,,Mi smo branili Košare“), u kojima je, po njegovim riječima, opisana geneza mržnje, sukoba i stradanja Srba tokom ratova na prostoru bivše SFRJ, a Mihailo Medenica je novinar i komentator, povremeni kolumnista prorusko-srpskog portala IN4S, čiji je jedan od osnivača aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović.

Ona je pozvala gradonačelnicu Podgorice Oliveru Injac da smijeni rukovodstvo biblioteke „Radosav Ljumović“.

Nova uprava i rukovodstvo Narodne biblioteke ne iznenađuju. Organizuju književno veče na kome će se predstaviti izvjesni Nenad Milikić i Mihailo Medenece, a čija „književna djela“ ne prepuručuju estetski kriterijumi i univerzalne ljudske vrijednosti, već nacionalšovinističke ideje, mržnja prema drugim narodima, velikosrpski mitovi i zablude. Ovi ljudi i događaji neće izuzetnu srpsku književnost učiniti manjom, ali jesu atak na multietničku Podgoricu i prostor Biblioteke koja nosi ime španskog borca, pjesnika i antifašiste Radosava Ljumovića - kazala je Ćulafić.

Dodala je sada na potezu gradonačelnica Injac te da očekuje da interes svih građana Podgorice i poštovanje prema njihovoj viševjekovnoj posvećenosti zajedničkom životu budu važniji od labavih i neprincipijelnih koalicionih ugovora i ličnih interesa i da odgovorni za ovu krupnu grešku budu sminjeni.

Reče jedan član Savjeta Biblioteke da je u prethodnom periodu Biblioteka bila bastion jedne ideoligije i partije. Reče, i nastavi, samo još mračnije - poručila je Ćulafić.

German Daily News - All Rights Reserved ©