WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
26-May-2024
Početna Magazin

Sve intenzivnija pomjeranja tla u blizini Napulja, opasnost od erupcije vulkana

AUTOR:M.J.
Na jugu Italije, na nekoliko kilometara od Napulja, nastavljaju se sve intenzivnija pomjeranja tla na području poznatom pod imenom Flegrejska polja, na kojima se nalazi 19 vulkanskih kratera. Stanovnici spavaju u montiranim šatorima, a stručnjaci su zabrinuti da bi moglo doći do erupcije takozvanog super vulkana.

Kampi Flegrei je vulkansko područje nastalo prije 4.000 godina koje se prostire na površini od 65 kvadratnih kilometara, uključujući i ostrva Proćida i Iskija, na kojima se nalazi 19 vulkanskih kratera. U poslednjih nekoliko mjeseci to područje je podložno kontinuiranom podizanju i spuštanju tla, oslobađanju gasova i potresima, prenosi N1.

Zemljotres od 4,4 stepena Rihterove skale zabilježen je ove sedmice, i najjači je u poslednjih 40 godina. Zbog njega je služba civilne zaštite podigla šatore i pripremila plan evakuacije.

Stručnjaci smatraju da je strah od erupcije opravdan i da je potrebno da građani budu spremni i na tu mogućnost.

Koji su uzroci potresa u ovoj oblasti Italije?
Geofizičar iz Nacionalnog instituta za Gerofiziku i vulkanologiju, Đovani Macedonio izjavio je za medije da se porozna stijena koja se nalazi na dubini od tri kilometra, naduvava i raste na temperaturi od 1.100 stepeni magme što dovodi do učestalih zemljotresa. Brzina podizanja tla popela se od jednog centimetra u januaru na dva u aprilu 2024. godine.

Flegrejska polja predstavljaju jednu od najvećih prirodnih prijetnji u Italiji, takozvani supervulkan opasniji od Vezuva, jer u tom području živi više od 600 000 ljudi.

Italijanska vlada je izdvojila 500 miliona eura kako bi osigurala kuće u tom području, a čeka se odluka o ekonomskoj pomoći porodicama koje žele da napuste tu teritoriju.

„Mi iz civilne zaštite smo odmah odreagovali i stavili šatore na javnim mjestima kako bi omogućili smještaj ljudima koji su pobjegli na ulicu. Ovi šatori će vjerovatno ostati ovdje jer su zemljotresi sve učestaliji i želimo da budemo spremni“, rekao je zaposleni u Službi civilne zaštite.

Iz centra za Koordinaciju odgovora na urgentna pitanja Evropske Unije izjavili su da s pažnjom prate dešavanja u ovom dijelu Italije. Istakli su da je Evropska komisija spremna da pošalje asistenciju u slučaju prirodnih katastrofa kako to nalaže Mehanizam civilne zaštite EU, kada je jedan od njenih članova pogođen katastrofom.

Stručnjaci iz nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju očekuju nove zemljotrese, koji po njihovim proračunima neće biti jači od pet stepeni Rihterove skale.

Ilon Mask i njegov „Spejs Iks“ ponudili su pomoć italijanskoj vladi kada su komunikacije u pitanju što bi bilo od velikog značaja u organizaciji pomoći. Kompanija nudi svoje Starlink satelite kako bi zaštitili Italiju u slučaju većih nepogoda ili erupcije vulkana. Za sada nema zvaničnog dogovora između vlade Italije i vlasnika Tesle.

German Daily News - All Rights Reserved ©