WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
26-Jul-2024
Početna Svijet

Francuska željeznica paralizovana "zlonamjernim radnjama", aerodrom evakuisan iz "bezbjednosnih" razloga

AUTOR:M.J.
Nekoliko sati uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, francuska željeznička kompanija SNCF je saopštila da je njena mreža za velike brzine bila meta "zlonamjernih radnji" čiji je cilj paralizovanje sistema, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Evakuisan je i francuski aerodrom Bazel-Miluz iz "bezbjednosnih razloga", prenosi Beta.
Nekoliko brzih linija TGV-a bili su meta tih radnji zapadno, sjeverno i istočno od Pariza, a na pariškoj stanici Gar Monparnas formirani su redovi.
Ministar saobraćaja Patris Vergrijet oštro je osudio "kriminalne radnje" za koje je rekao da će uticati na planove ljudi koji u francusku prijestonicu dolaze na odmor.
Brojni vozovi su otkazani, a SNCF je upozorio da bi situacija mogla potrajati "barem cijeli vikend dok traju popravke".
Ministarka sporta Ameli Udea-Kastera opisala je napade kao "potpuno užasne", dodajući da se trenutno procjenjuje učinak na javnost i olimpijske sportiste.
SNCF je rekao da su podmetnuti požari s ciljem da se oštete objekti ove kompanije.
Izvor blizak istrazi rekao je novinskoj agenciji AFP da je napad uključivao djela "sabotaže".
"Iz bezbjednosnih razloga terminal je morao da bude evakuisan i zatvoren je, slijedi više informacija", saopštila je uprava aerodroma Bazel-Miluz.
Aerodrom koji nazivaju i Bazel-Miluz-Frajburg jer je 45 kilometara od Frajburga u Nemačkoj, nalazi se svega 3,5 kilometra od Bazela u Švajcarskoj i 20 kilometara od Miluza u Francuskoj.
Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da ima "puno povjerenje u francuske vlasti" da stanje dovedu u red i istraže napad.
"Ne, nisam zabrinut" rekao je Bah na pitanje novinara o napadu na željeznicu.
"Imamo puno povjerenje u francuske vlasti. Sve mjere su preduzete i francuskim vlastima pomaže 180 drugih obavještajnih službi na svijetu", dodao je Bah na svečanosti uručenja Olimpijske baklje u Olimpijskom selu.

German Daily News - All Rights Reserved ©