WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
26-Jul-2024
Početna Svijet

Gjenero: Zabranu ulaska u Hrvatsku zvanični Zagreb donio je uz konsultacije sa Briselom

ANTENA M
Hrvatski politički analitičar Davor Gjenero u izjavi za Antenu M objašnjava da zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku Andriji Mandiću, Aleksi Bečiću i Milanu Kneževiću zvanični Zagreb nije donio bez konsultacija sa Briselom. Te konsultacije su, dodaje on, neformalne ali jako bitne i naglašava da Hrvatska odavno smatra "patogenim" stranke čije je lidere juče proglasila personama non grata.
"Nikad se takve odluke, koje se odnose i na zajedničke evropske politike, ne donose bez konsultacija sa partnerima. Da li je baš s partnerima razgovarano o mjeri proglašavanja nepoželjnima u Republici Hrvatskoj tri šefa političkih stranaka prosrpske orijentacije ili velikosrpske orijentacije u Skupstveni Crne Gore ne mogu vam sa sigurnošću reći, ali o tim mjerama je sigurno razgovarano sa evropskim partnerima", kaže Gjenero.
Sagovornik Antene M navodi da se ovakve konsultacije unutar EU vode na nivou ministara Vlade i samih predstavnika te države.
"Neformalne komunikacije unutar EU odvijaju se stalno i na nivou predsjednika Vlade, ministara, ali i na nivou pomoćnika ministara", objašnjava on.
Bivši diplomata podsjeća da je Hrvatska i ranije imala rezerve prema politici Alekse Bečića, te da u tom smislu ne čudi što je i njemu izrečena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku.
"Ovo je jasna poruka o tome kako Hrvatska administracija tretira sadašnju vladajuću koaliciju. Tri stranke smatraju se antievropskim strankama i potpuno patogenim, a prema ostalim članovima koalicije ne postoji povjerenje. Ako znate da je odluka donesena upravo nakon što je nekadašnji Demokratski front ušao i formalno u Spajićev kabinet, onda znate da to nije slučajan tajming. A kada je u pitanju Bečić, Hrvatska je i prije imala izrazito velike rezerve prema bilo kakvom obliku razgovora sa ministrima koji dolaze iz Bečićeve stranke", ističe Gjenero.
Iz Evropske komisije ranije danas Anteni M odgovorili su da je suvereno pravo vlasti Republike Hrvatske da odlučuje ko može ući u tu državu, ali nijesu konkretno odgovrile da li je Andriji Mandiću, Aleksi Bečiću i Milanu Kneževiću odmah zabranjen i ulazak u zemlje EU ili Šengena.
Sa nivoa ekspertata za ta pitanja juče je Anteni M objašnjeno da to zavisi od odluke Zagreba da imena trojice političara iz Crne Gore (ne)stavi u SIS - Šengenski informacioni sistem.

German Daily News - All Rights Reserved ©