WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
18-May-2023
Početna Kultura

Ilija Subotić i Vesna Vujošević-Labović na čelu CNP-a

Dosadašnji direktor Kraljevskog pozorišta Zetski dom Ilija Subotić novi je direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, dok je za umjetničku drektoricu nacionalnog teatra imenovana glumica Vesna Vujošević-Labović – odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore.
Za novog direktora Zetskog doma, umjesto Subotića, imenovan je Luka Radović.
Ministarka kulture i medija Maša Vlaović je, kako je navedeno u obrazloženju o razrješenju Baćovića, ovu odluku donijela zbog sticanja uslova odlaska u starosnu penziju.
Prestanak radnog odnosa po sili zakona nastaje kad zaposleni navrši 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Marko Baćović je 28. februara 2023. godine navršio 66 godina života i preko 15 godina staža osiguranja, čime su se stekli uslovi za prestanak radnog odnosa po sili zakona – navedeno je u zahtjevu o razrješenju Baćovića.
U obrazloženju za imenovanje Subotića, Vlaović je navela da se radi o afirmisanom stručnjaku u oblasti kulture. Subotić je završio studije produkcije u oblasti pozorišta, filma, radija i televizije na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje. Od 2011. godine u Ministarstvu kulture Crne Gore obavljao je poslove samostalnog savjetnika za pozorišnu i filmsku djelatnost, a u periodu od 2014. do 2018. godine predavao je produkciju na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici. Funkciju direktora JU Kraljevsko pozorište Zetski dom obavljao je od 2020. godine. Imenovanje Vujošević-Labović, kako je Vlaović navela u obrazloženju, korespondira sa propisanim zakonskim rješenjima, uzimajući u obzir da se radi o umjetnici visoke reputacije. Imenovana je završila studije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, Odsjek gluma, kao i postdiplomski magistarski studij gluma. Bila je angažovana u brojnim predstavama, filmovima i televizijskim serijama i učestvovala na referentnim festivalima u zemlji i inostranstvu.
Za novog direktora Zetskog doma Luku Radovića navedeno je da je specijalista dizajna vizuelnih komunikacija. Imenovani je završio osnovne akademske i specijalističke studije na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran, usmjerenje dizajn vizuelnih komunikacija.
Baćović za razrješenje saznao iz medija
Direktor CNP-a Marko Baćović, za razrješenje, odnosno za imenovanje novog rukovodećeg kadra u CNP-u, kako je Pobjedi saopšteno, saznao je putem medija. Iz Ministarstva kulture i medija, koje predlaže imenovanja i razrješenja Vladi, nije dobio nikakvu zvaničnu informaciju. Baćovića je na mjesto direktora nacionalog teatra Vlada imenovala u martu 2021. godine.
M.J.

German Daily News - All Rights Reserved ©