WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
10-Jun-2024
Početna Svijet

Preliminarni rezultati: EPP 184 mandata, S&D 139, Obnovimo Evropu 79

AUTOR:M.J.
Najviše glasova na izborima za Evropski parlament osvojila je konzervativna Evropska narodna partija (EPP), a krajnje desne stranke će imati znatno više poslanika nego do sada, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni jutros u Briselu.

Prema preliminarnim rezultatima, predstavljenim u Evropskom parlamentu, EPP će imati više mandata nego u prethodnom sazivu i sa socijaldemokratama, koje su neznatno oslabile, ostaće dominantna snaga u zakonodavnom tijelu EU.

Zelene i regionalne partije i stranke umjerene ljevice, okupljene u grupi Zeleni/Evropski slobodni savez (Zeleni/EFA), najveći su gubitnici izbora jer su izgubile priličan broj mandata.

EPP će u narednom petogodišnjem sazivu EP imati 184 od 720 poslanika, a na drugom mjestu je Progresivna alijansa socijalista i demokrata (S&D) sa 139 mandata, pokazuju preliminarni rezultati.

Treće mjesto zauzela je liberalna grupa Obnovimo Evropu sa 79 mandata, a slijede dvije krajnje desne grupe - Evropski konzervativci i reformisti (ECR) sa 73 i Identitet i demokratija sa 58 poslanika.

Ako preliminarni rezultati budu kao konačni, politička grupa Zeleni/EFA imaće 52 poslanika, a Ljevica 36.

U novom sazivu će biti i 99 poslanika koji ne pripadaju ni jednoj političkoj grupi. Među njima je 45 dosadašnjih poslanika i 54 novoizabranih, uključujući predstavnike krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) koja je nedavno isključena iz grupe Identitet i demokratija.

German Daily News - All Rights Reserved ©