WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
22-Jul-2024
Početna Rockford

Mercyhealth otpušta potpredsjednika osumnjičenog za prevaru od 3 miliona dolara s dobavljačem

AUTOR: M.J.
Mercyhealth je otpustio jednog od svojih potpredsjednika, Barb Bortnera, nakon što je zdravstvena grupa sa sjedištem u Janesvilleu rekla da je saznala da je Bortner bio umiješan u lažnu fakturu i šemu od 3 miliona dolara s dobavljačem.
U internom dopisu koji je u ponedjeljak dobio The Gazette, izvršni direktor Mercyhealtha Javon Bea napisao je da je s “velikom tugom i razočaranjem” otpuštena potpredsjednica Mercyhealtha Barb Bortner.
Mercyhealth od ponedjeljka nije ponudio konkretne detalje iza otpuštanja, ali Bea je u pismu napisala da zvaničnici Mercyhealtha sumnjaju da je Bortner odgovoran za "neprikladne" i lažne aranžmane i usluge s neimenovanim dobavljačem.
Bea je napisao da su Bortner i prodavac bili uključeni u niz transakcija koje su povećale fakture Mercyhealth-u i uključivale "povratne povrate" u šemi za koju je rekao da uključuje 3 miliona dolara u financijama Mercyhealtha.
“Informacije će biti uznemirujuće za mnoge od vas koliko i za mene”, napisala je Bea o nalazima Mercyhealth-a o prijevari.
“Naši pacijenti i zajednice kojima služimo očekuju od nas da svoje poslovne poslove vodimo s najvišim stepenom integriteta. Svi smo duboko tužni i razočarani što je član našeg tima iznevjerio to povjerenje”, napisala je Bea, napominjući u dopisu da se “ovakav incident nikada prije nije dogodio u našoj istoriji”.
Pravni službenik Mercyhealtha kojeg je The Gazette kontaktirao u ponedjeljak poslijepodne odbio je odmah dati više detalja o prijevari.
Bortner, diplomac srednje škole Janesville Craig iz 1982. godine i 30-godišnji zaposlenik u Mercyhealthu, posljednjih je godina bio na čelu odjela za marketing i odnose s javnošću regionalne zdravstvene grupe.
Bea je rekla da je Bortner smijenjena s mjesta potpredsjednika i također otpuštena iz Mercyhealth Development Foundation.
Fondacija za razvoj je filantropska grana Mercyhealtha, odjel grupe koja vrijedi 35 miliona dolara, prema posljednjim prijavljenim poreznim prijavama grupe za neprofitne organizacije.
Uključujući glavne bolnice u Janesvilleu, okrug Walworth i Rockford, Illinois, Mercyhealth upravlja sa sedam bolnica i više od 80 ustanova primarne zdravstvene zaštite i specijaliziranih ustanova u južnom Wisconsinu i sjevernom Illinoisu. Mercyhealthov odjel za bolnicu i zdravstvenu zaštitu procjenjuje se na 237 miliona dolara godišnje, pokazuju najnoviji porezni podaci.

German Daily News - All Rights Reserved ©