WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
20-Jun-2024
Početna Rockford

Službe hitne pomoći naplaćuju pacijentima Rockforda hiljade iznenađujućih računa

WIFR
Kući s koledža, kćer Kellie Cannon je krvarila. Porodica je odjurila u UW Health Swedish American hitnu pomoć.
"Nisu mogli zaustaviti krvarenje", kaže Kellie - majka i zdravstveni radnik iz područja Rockforda. Sjeća se da je osoblje izjavilo da će njena ćerka „trebati da bude prevezena“.
“Onda su im kazali da će moratgi posjetiti specijalistu na UW Madison. Naravno, ne pitate. Vi kažete: 'Moramo je odvesti tamo', kaže Kellie.
Taj transport je stigao pošto je UW Health ponudio Superiornu uslugu hitne pomoći za skoro 70 milja putovanja. Kellieina kćer se ubrzo oporavila.
Međutim, porodica je ubrzo dobila „iznenađujući” račun od Superiora – naplaćujući preko 6.000 dolara za usluge.
Trošak dolazi jer Zakon bez iznenađenja – koji je na snazi ​​na saveznom nivou i u Ilinoisu od 2022. – štiti pacijente od medicinskih računa davaoca osiguranja izvan mreže. Isto tako, zakon pokriva hitno liječenje, njegu u zdravstvenim ustanovama u mreži i „vazdušna vozila hitne pomoći“, odnosno avione i helikoptere.
Patricia Kelmar, viši direktor za zdravstvene kampanje Grupe za istraživanje javnog interesa, zalagala se za nacionalno zakonodavstvo.
Ipak, ovih dana, Patricia se fokusira na zatvaranje „praznine” sa računima za hitnu pomoć u kojima stoji: „Kada pozovete 911, imate 1 od 2 šanse da dobijete hitnu pomoć koja se odaziva a nije u vašoj mreži.”
U Illinoisu, pacijenti sa državnim ili regulisanim zdravstvenim osiguranjem zaštićeni su od iznenadnog naplate hitne pomoći. I dok su oni poput Kellie pokriveni od strane poslodavca, državni i nacionalni zakoni ne sprječavaju njihove naknade za hitnu pomoć izvan mreže.
„Bez upozorenja da bi se ovo potencijalno moglo dogoditi“, kaže Kellie. “Nije bilo izbora. Bilo je samo: 'Ovo su joj usluge koje trebaju. Čeka nas hitna pomoć.”
Iako je osiguranje majke iz Rockforda platilo skoro polovinu troškova, Kellie čeka rješenja za navigaciju prema Superiorovim nepodmirenim troškovima od 3.700 dolara.
Ipak, dobro će razmisliti prije nego što pozove ponovo hitnu pomoć: “Osjećam da sam u ovom trenutku mogla unajmiti privatnog doktora u privatnom automobilu za manje od 6000 dolara za sat i 15 minuta vožnje.”
U međuvremenu, Patricia poziva pogođene pacijente da se obrate zakonodavcima – od lokalnih do nacionalnih – kako bi proširili Zakon .
„Sada nam je zapravo potreban savezni zakon“, kaže viši direktor. “Dakle, svako u državi ima pravu zaštitu.”
Od srijede, 19. juna, Superior Hitna pomoć još nije odgovorila na zahtjev WIFR-a za komentar.

German Daily News - All Rights Reserved ©